Årets navn til Walk of Fame er klare

Anneke von der Lippe, Bjørn Floberg, Marie Blokhus og Pål Sverre Hagen vil bli hedret med hver sin Amanda-stein i Haugesunds Walk of Fame.

Årets navn for Walk of Fame er klare

Foto: Jan Kåre Ness (2021)

Foto: Jan Kåre Ness (2021)

Anneke von der Lippe, Bjørn Floberg, Marie Blokhus og Pål Sverre Hagen vil bli hedret med hver sin Amanda-stein i Haugesunds Walk of Fame. Avdukingen skjer den  20. august under Den norske filmfestivalen, samme dag som som utdelingen av Amandaprisen 2022.   

Walk of Fame-komiteen har i forbindelse med filmfestivalens 50-årsjubilemum valgt å hedre fire skuespillere som virkelig har bidratt til å bygge opp under profesjonaliteten og kvalitetsnivået i Norges skuespillermiljø, både på teaterscenen og i film- og TV-bransjen.   


En historisk skuespiller  

Anneke von der Lippe skrev historie da hun ble den første norske skuespilleren til å vinne en Emmy for sin tolkning av Helen Skikkeland i Øyevitne (2014). Hun vant sin første Amandapris for Krigerens hjerte (1992), en film hun også fikk Kritikerprisen for. I 1995 fikk hun Amanda for sine roller i Over stork og stein (1994) og Pan (1995).  

– For en ære! Hvis noen skal tråkke på meg er det veldig fint at det skjer på gata i Haugesund. Det har blitt et helt liv dette her, fra jeg vant min første Amanda for Krigerens hjerte for Gud vet hvor mange herrens år siden. Så mange flotte  og morsomme oppgaver, veldig forskjellige roller, både i innland og utland. Jeg er så takknemlig for å ha fått muligheten til å arbeide og utvikle meg sammen med så fantastisk flinke folk i denne bransjen som jeg elsker. Tusen tusen takk! Jeg ønsker å dele min  kunnskap og fortsette å skape gode filmer sammen med dere, forteller von der Lippe. 


En internasjonal stjerne 

Bjørn Floberg har vært en del av den norske filmbransjen siden han fikk sin debut i 1976 med science fictiondramaet Oss. Han har siden begeistret både det norske og det internasjonale kinopublikummet med filmer som Insomnia (1997), Ut og stjæle hester (2019) og senest under filmfestivalen i Cannes med Emily Atefs More Than Ever (2022). Han ble i 2011 tildelt Amandakomiteens ærespris, og i 2019 vant han Amanda for sin rolle i Ut og stjæle hester.  

– Å få sitt navn i stein passer meg utmerket. Det betyr jo at man lever evig, forteller Floberg. 


En folkekjær skuespiller 

Marie Blokhus ble uteksaminert fra Statens teaterhøyskole i 2010. Hun ble samme år ansatt ved Det norske teateret, hvor hun også i dag er ansatt. Hun har spilt mange folkekjære roller, blant annet som Maria i Side om side (2013-2015), Gudrun i Den 12. mann (2017) og Liv i Dianas bryllup (2020). Hun ble i 2013 nominert i kategoriene Beste kvinnelige skuespiller og Årets nykommer for sin tolkning av Anna i Jag etter vind

– Å få denne utmerkelsen gjør meg glad, stolt og takknemlig! Og det er en stor ære å få være i selskap med de som har mottatt den tidligere og de andre som mottar den i år. Når man av og til føler seg som en fjær, er det godt å vite at man har en granittblokk med navnet sitt på, forteller Blokhus.  


Fra Kon-Tiki til Krigsseileren 

Pål Sverre Hagen fikk sin debut ved Det norske teateret i 2003. Han er kanskje mest kjent for sin tolkning av Thor Heyerdahl i Oscar- og Golden Globenominerte filmen Kon-Tiki, en rolle han også fikk en Amanda for. Hans siste arbeid omfatter suksesseriene Exit og Beforeigners. Han spiller også en av hovedrollene i den nye norske storfilmen Krigsseileren som åpner Den norske filmfestivalen. 

– Filmfestivalen i Haugesund var en veldig viktig del av mitt første møte med norsk film. Det å få navnet skrevet i stein nettopp her, ved siden av kolleger jeg har så stor respekt for, setter jeg utrolig pris på, forteller Hagen.  


Om Walk of Fame  

Haugesund fikk i 2015 sin egen Walk of Fame, da skuespillerne Kristoffer Joner og Ane Dahl Torp var de første som fikk navnene sine meislet inn i granitten i Haraldsgata. I 2016 var det Liv Ullmann og Jakob Oftebro, i 2017 skuespillerne Pia Tjelta og Bjørn Sundquist, i 2018 gikk turen til Toralv Maurstad og Agnes Kittelsen, i 2019 fikk Aksel Hennie og Anne Marit Jacobsen hver sin stjerne og i 2020 fikk Sven Nordin og Ingrid Bolsø Berdal æren. I fjor gikk utmerkelsen til Anders Baasmo og Andrea Bræin Hovig.  

En komité leverer årlig sin innstilling til Walk of Fame. Årets komité består av: Ordfører i Haugesund Arne-Christian Mohn, festival- og programsjef i Den norske filmfestivalen Tonje Hardersen, markedskoordinator i Haugesund sentrum næringsdrift Geir Jakobsen, administrativ leder i Den norske filmfestivalen Nina Samdal samt Håkon Laastad, daglig leder i Laastad & Co. og Ingvild Bjerkeland, Frivillighetskoordinator i Haugesund kommune.  

{{loaderText}}