Her er festivalprisvinnerne

Her er festivalprisvinerne 2023 

Bilde: Motlys / Arthaus

Bilde: Motlys / Arthaus

Den 51. Norske filmfestivalen er inne i sine siste timer, og årets festivalpriser ble delt ut på avslutningsseremonien på Edda kino tordag kveld. Hør her’a!, Neighbours og Toves værelse vant filmprisene, mens The Curse – A Love Story vant Beste prosjekt under Nordic Co-Production Market og Norwegian Offspring vant prisen for Next Nordic Generation.  

Fem priser blir presentert under festivalen: Kritikerprisen, Publikumsprisen, Gledessprederen, Beste prosjekt og Next Nordic Generation. De tre vinnerne. av filmprisene vil gå som repriser i fredag formiddag. Programmet finner du HER.

Kritikerprisen 

Kritikerprisen gis ut av en jury som består av medlemmer av Norsk filmkritikerlag Juryen har bestått av Kristin Aalen (Vårt Land), Geir Kamsvåg (Cinema) og juryleder Øyvor Dalan Vik (Dagens Næringsliv). 

Dette er juryens begrunnelse: 

Hederlig omtale går til en film der en kvinnes forhold til ektemannen sin står på tiltalebenken etter hans plutselige død. 

Dødsårsaken er ikke like interessant som den måten livet hans sammen med ektefellen blir gransket i rettssalen. Fabelaktige prestasjoner av den tyske skuespilleren Sandra Hüller og unge Milo Graner som sønnen hennes, gjør Fritt fall til en engasjerende og imponerende filmopplevelse. 

Vinneren: 

Flere filmer på festivalen her i Haugesund i år, forteller historier om flyktninger, krig og hvilke politiske forhold som fører til krig.  

Denne bemerkelsesverdige filmen ser disse forholdene gjennom blikket til en nysgjerrig ung gutt i en liten landsby på den tyrkisk-syriske grensen på begynnelsen av 1980-tallet. 

Filmen er regissørens barndomsminner fra å vokse opp i et nabolag med kurdiske, arabiske og jødiske familier – alle uunnværlige brikker i puslespillet, til tross for forskjeller og uenigheter. 

Men det er også et nabolag der Assad-regimets ultranasjonalisme kom lenge før elektrisiteten.  

Sofistikert og spekket med nydelige detaljer og observasjoner fra hverdagslivet, er dette en opprivende historie om radikalisering sett fra utsiden. Men fra den unge guttens perspektiv er dette også en film som bekrefter verdien av anstendighet og respekt. 

Den norske filmkritikerprisen går til regissør Mano Khalil og den rørende, ofte morsomme, nydelige filmen Neighbours

Publikumsprisen 

Publikumsprisen er gitt av Den norske filmfestivalen. Juryen har bestått av Jan Magne Steine, Randi Malene Hjartåker, Sebastian Johannes Inermo, Marianne Lassesen og Elise Berit Høyland. Juryleder Jan Magne Steine overrakte publikumsprisen til Toves værelse. Publikumsprisen deles ut i samarbeid med Haugesunds avis. 

Dette er juryens begynnelse:  

Denne filmen traff oss alle på ulike måter. Den er et intenst drama mellom et ektepar med en uskyldig tredjeperson tilstede – en ukomfortabel tilskuer til det pågående dramaet mellom de to ektefellene. Dramaet berører ulike tema gjennom den relativt korte spilletiden, inkludert mental uhelse, ulike former for mishandling, kjærlighet, hat, avhengighet og så videre. Blant alle disse mørke og alvorlige temaene er det en del vittig og humoristisk dialog, som de brilliante skuespillerne leverer.  

Juryen elsket denne filmen for sin ekthet, vakre filming, sterke manus og skuespillerprestasjoner. De var i særklasse og legemliggjorde disse karakterene som drev historien på en fascinerende måte. Filmen, som er skutt i ett rom, er basert på et teaterstykke som har blitt vakkert overvørt til film. 

Filmen opprørte oss, samtidig som den rørte ved oss. 

Årets publikumspris går til Toves værelse

Gledessprederen 

Gledessprederren skal være filmen som sprer mest glede. Denne prisen deles ut av festivalen og en jury utnevnt av Norske kinosjefers forbund. Juryen har bestått av Ida K. Balto (Aurora kino), Morten Ørmen (Lillehammer kino), Silje Utkilen (Hamar Kino) og juryleder Christin Berg (Nordisk Film Kino). Prisen ble tildelt Hør her’a!, og består av et trykk av Terje Rafdal. 

Dette er juryens begrunnelse:  

Juryen har vurdert de 22 filmene i hovedprogrammet, og i år utpekte det seg raskt en film som vi opplevde som en ekte gledesspreder. Vi vil imidlertid først trekke fram en film som vi alle ble sjarmert av og forelsket i. Aki Kaurismäkis Høstgule blader er en lavmælt hyllest til kjærligheten, og som vi er sikre på vil smelte kinogjestenes hjerter når den kommer på kino. Vi var allikevel skjønt enige om hvilken film som fortjente å vinne selve prisen. Filmen er et varmt og befriende blikk på en families hverdagsliv, og hvordan samholdet utfordres når utfordringer oppstår. Fortalt gjennom bikket til et friskt og nytt ansikt, og med en original og munnrapp form, fortelles en historie der menneskeverdet står i sentrum. Med sin store dose selvironi og humor, men også alvor, tok filmen salen med storm under visningen av filmen i den største salen på Edda. Filmen er fargerik, har en bred målgruppe og er basert på en bok som mange lot seg begeistre av for noen år siden. Vi gikk alle smilende ut av kinosalen og håper og tror at filmen vil få et langt liv på kino. 

Vinner av Gledessprederen 2023 er festivalens åpningsfilm Hør her’a!, regissert av Kaveh Tehrani. Filmen distribueres av Arthaus. 

Beste prosjekt 

Prisen går til det beste prosjektet i Nordic Co-production Market. Vinneren får delta på Producers Network in Cannes. Vinneren kåres av en jury bestående av Heidi Zwicker, Sundance Film Festival, Inke van Loocke, International Film Festival Rotterdam, Hisham Zaman, regissør og produsent, og Liselott Forsman, direktør for Nordisk Film & TV Fond.  

Her er juryens begrunnelse: 

Pitchen var dypt personlig og virkelig overbevisende. Den lover en unik historie om kjærlighet i en ensom verden, med et fokus på helbredelse i stedet for offergjøring, samtidig som den tar oss med på en ung kvinnes reise for å bryte en forbannelse. Vi ble imponerte av visjonen, dybden og oppriktigheten til prosjektet, og vi ser et klart samarbeid mellom manusforfatter og regissør Amanda Kernell og produsent Eva Åkergren. Prisen går til The Curse – A Love Story.  

Prisen for Next Nordic Generation 

Årets jury har bestått av Eili Harboe, Håkon Skogrand og Dave Splide. Den består av NOK 20,000, gitt av Quine, i tillegg til ett års fri bruk av QuineCore solution i deres neste prosjekter, gitt til produksjonsteamet bak den beste avgangsfilmen fra de nordiske filmskolene. Vinneren av årets Next Nordic Generation er Norwegian Offspring.  

Her er juryens begrunnelse: 

Årets hedelige omtale går til den stemningsfulle kortfilmen Murtuma/Prelude. Filmen dykker på mesterlig vis ned i fasaden av perfeksjon og utfordrer vår oppfattelse av uskyld og konfronterer de ukomfortable underliggende sannhetene. Den intime cinematografien, med den harde kontraster mellom lys og mørke speiler menneskets dualitet. Den symbolske bruken av fargen hvit, som en representasjon av det rene, blir satt opp mot et hjemsøkende rekviem mens en tilsynelatende perfekt verden slår mørke sprekker. Filmen har en sparsommelig dialog, men hvert eneste ord treffer dypt, takket være strålende skuespillerprestasjoner og presis klipping. Ved dens kjærne er Prelude en gripende kommentar på maskene vi bærer, sannhetene vi ignorerer og prisen vi betaler for å holde fasaden. Dette er en film som blir ved etter rulleteksten. Gratulerer til hele teamet for denne cinematiske juvelen. 

Vinneren av årets Next Nordic Generation er ikke enkel å beskrive entydig. Fortellingen (historien?) har flere lag og vage antydninger om bakgrunn for hovedkarakterens motivasjon og handlinger. Det oser av ekthet i hans møte med fire skarpskårne biroller, understøttet ved mesterlig bruk av et grelt naturalistisk produksjonsdesign, lyssetting og foto. Vi er langt unna tilgjort Instagram-vellykkethet, selv om nettet er et halmstrå ut til verden. Hovedpersonen må selv hanskes med sine demoner, og både manuskript og regi evner å menneskeliggjøre de mest nedrige tilbøyeligheter og tanker med empati, sårbarhet, sinne, avmakt, avvisning - ja, selv med humor (ps: kan vi ane et snev av inspirasjon fra østerrikeren Ulrich Seidl?). Dette er modig og vellykket filmkunst. Vinner av Next Nordic Generation 2023 er Marlene Emilie Lyngstads Norwegian Offspring fra Den Danske Filmskole. 

Årets avslutningsfilm er Viktor mod verden regissert av Christian Arhoff, og produsert av Robin Hounisen.   

Viktor mod verden er en hjertevarm komedie om Viktor (30), som aldri har vært noe sted. Når hans mor dør, finner han ut at hans far, Charlie, fortsatt er i live. Viktor har vokst opp i troen på at Charlie er en berømt jazzmusiker, men i virkeligheten jobber han i et forsikringsselskap, og Viktor skaffer seg en jobb der for å komme nærmere ham. 

Viktor mod verden er basert på kortfilmen Viktor på månen som ble valgt ut til Next Nordic Generation i 2019. 

{{loaderText}}