Krigsseileren er årets åpningsfilm

Krigsseileren åpner Den 50. norske filmfestivalen

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

Det storslåtte dramaet Krigsseileren får æren av å åpne den 50. norske filmfestivalen, søndag 21.august. Regissør Gunnar Vikene og hans stjernespekkede ensemble med Kristoffer Joner, Pål Sverre Hagen og Ine Marie Wilmann i spissen vil innta den røde løperen i Haugesund.  

– Jeg er utrolig glad for å kunne åpne årets jubileumsfestival med Krigsseileren! Gunnar Vikene har skapt en storslått film, med imponerende rolleprestasjoner, og forteller en historie som både er etterlengtet å få se på det store lerretet, men også sørgelig aktuell. De norske krigsseilernes heroiske innsats har fortjent å bli løftet fram i årevis, og etterkrigstidens behandling av dem vil for alltid være en skamplett på historien. Vi vet at dette er en historie som står det norske folk nært, og jeg er sikker på at publikum i både Haugesund og resten av Norge vil bli svært beveget av Krigsseileren, sier festivaldirektør Tonje Hardersen 

– Vi er enormt stolte og glade for å bli invitert til å åpne Haugesund sin jubileumsfestival. Det er en perfekt ramme for å vise filmen for første gang. Den norske filmfestivalen i Haugesund er på mange måter de norske kinoenes festival og Krigsseileren blir en stor kinoopplevelse, sier produsent Maria Ekerhovd.  

Krigsseileren er laget for å gi nærhet til krigsseilernes innsats og hvilket offer de og deres familier gjorde under andre verdenskrig. Det er nødvendig for å sette i perspektiv den uretten krigsseilerne ble utsatt for etter krigen. Krigsseileren er ment som et minnesmerke over 30.000 norske krigsseilere, hvorav 3.670 aldri kom hjem, sier regissør og manusforfatter Gunnar Vikene.  

– Jeg håper dette er en film som vil berøre og engasjere kinopublikummet over hele landet. Det er en stor ære å bli invitert til å åpne Den norske filmfestivalen i Haugesund.  

Basert på historien om et av Norgeshistoriens dypeste sår 

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

Sjømannen Alfred er en arbeiderklassegutt og nybakt trebarnsfar fra Bergen. Når andre verdenskrig bryter ut, er han og barndomskameraten Sigbjørn på jobb på et handelsskip midt ute i Atlanterhavet. De blir beordret til fronten i en krig de ikke har bedt om, i sivil og uten våpen. De to mennene kjemper for å overleve i en nedgående spiral av vold og død, hvor tyske ubåter når som helst kan angripe skipet lastet med materielle som er nødvendig for de alliertes krigsinnsats. 

Krigsseilerne har et mål: Å overleve – for å komme hjem. 

Samtidig følger vi også Alfreds kone Cecilia og barna hjemme i Bergen, og deres tilværelse gjennom krigsårene. 

Krigsseileren er et storslått drama som forteller om krigsseilerne og deres familiers skjebne under og etter andre verdenskrig. Det er en fortelling om kjærlighet og tap, og om de moralske og følelsesmessige virkningene av krig. Historien spenner fra 1939 og frem til 1972. 

Storslått ensemble 

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

I hovedrollene finner vi tre Amandaprisvinnere. Kristoffer Joner har rollen som krigsseileren Alfred, mens Pål Sverre Hagen spiller hans barndomsvenn og sjømanns kollega, Sigbjørn. Ine Marie Wilmann formidler historien om kvinnene som kjempet hjemme, gjennom  rolletolkningen av Cecilia. 

Regissør og manusforfatter Gunnar Vikene debuterte som spillefilmregissør med Himmelfall i 2002. Han har siden lagd kinofilmer som Vegas og Her er Harold som begge var nominert til Amanda for beste regi. Han vant Amanda for beste manus i 2010 for Vegas. Han har også regissert TV-serier som Ran, Grenseland og Pørni. Han vant Gullruten som beste regissør for Grenseland og var igjen nominert i år for Pørni.  

Krigsseileren er produsert av Maria Ekerhovd og Mer Film, som tidligere har laget filmer som De uskyldige, Gritt og Hva vil folk si

{{loaderText}}