Nelly & Nadine og The New Greatness Case til filmfestivalen

Vi er stolte av å kunne presentere to svært sterke dokumentarer i programmet, sier festival- og programsjef Tonje Hardersen.

THE NEW GREATNESS CASE og NELLY & NADINE til Den norske filmfestivalen

- Vi er stolte av å kunne presentere to svært sterke dokumentarer i programmet, sier festival- og programsjef Tonje Hardersen. De belyser begge hvilke grusomme konsekvenser totalitære samfunn får for enkeltmennesker, men viser også menneskers kapasitet til kjærlighet og sivilt mot til tross for fryktelige omstendigheter.

THE NEW GREATNESS CASE er en russisk dokumentar hvor vi blir kjent med en tenåringsjente som blir fengslet etter å ha diskutert russisk politikk.  Filmen får frem hvordan unge, frittenkende mennesker, blir sett på som en trussel mot regjeringen i et samfunn preget av nedgangstider og stadig mindre ytringsfrihet. 

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

Anya var en vanlig tenåring som diskuterte russisk politikk på internett med vennene sine når en hemmelig agent ble med i chatten deres og tilbudte dem en møteplass. Politiet arresterer så ungdommene og anklager dem for å konspirere mot regjeringen. Tre år senere fortsetter Anyas mor en desperat kamp for sin datters frihet. 

Med hemmelige opptak skaper regissør Anna Shisova et intimt bilde av karakterene, samt et Russland preget av stadig mer undertrykkelse. 

– Vi ønsker å dedikere filmen til de som ikke ønsker å leve i frykt og til alle de som gjorde det mulig for oss å lage denne filmen, forteller regissør Anna Shishova.

NELLY & NADINE tar oss tilbake til andre verdenskrig. Denne dokumentaren skildrer en utrolig kjærlighetshistorie mellom to kvinner som forelsker seg julaften 1944, i Ravensbrück konsentrasjonsleir.

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

– Vi er både glade og stolte for å bli invitert tilbake til Haugesund i år, denne gangen med dokumentaren «Nelly & Nadine» i bagasjen. Denne filmen, som er regissert av Magnus Gertten, er en kjærlighetshistorie om to kvinner som fant hverandre på julaften 1944 i fangeleiren Ravensbrück, men måtte holde forholdet sitt skjult for omverdenen i etterkrigsårene. Det som gir denne fortellingen en ekstra slags forhøyet kontekst er jo at vi i Norge i år feirer Skeivt Kulturår som markerer at det er 50 år siden avkriminaliseringen av homofili. Det historiske tilbakeblikket «Nelly & Nadine» tilbyr, skildrer det vakre i å finne kjærligheten under umenneskelige forhold og den ekstatiske gleden av frigjøringen, etterfulgt av en hverdag med skambelagt hemmelighold. Vi gleder oss til norsk premiere, sier Torstein Parelius i UpNorth.

{{loaderText}}