Nominerte til Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 19. gang. Den prestisjefylte prisen på 300 000 danske kroner gis til en film som utmerker seg med høy kunstnerisk kvalitet og sterk forankring i nordisk kultur. Prisen deles likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, noe som understreker at film som kunstart er et resultat av tett samarbeid mellom disse tre hovedfunksjonene. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.

Verdens verste menneske nominert til Nordisk råds filmpris

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

Joachim Trier kan bli første norske dobbeltvinner Joachim Triers Oscar-nominerte og Cannes-belønte dramakomedie Verdens verste menneske har begeistret publikum over hele kloden, og i helgen vant filmen fem Amanda-priser.

Nå er Verdens verste menneske også valgt ut som Norges kandidat til Nordisk råds filmpris, og Trier kan bli den første norske regissøren til å motta prisen to ganger. I dag ble det kjent at Verdens verste menneske nomineres til Nordisk råds filmpris. Prisen deles alltid likt mellom filmenes manusforfatter, regissør og produsent, noe som betyr at de norske nominerte er manusforfatter og regissør Joachim Trier, manusforfatter Eskil Vogt og produsentene Thomas Robsahm og Andrea Berentsen Ottmar.

Første norske dobbeltvinner?

I 2016 ble Trier med Louder Than Bombs den første norske filmskaperen til å motta Nordisk råds filmpris. Trier kan nå tre inn i et svært celebert selskap av nordiske filmskapere om han stikker av med prisen også for Verdens verste menneske. Det er nemlig kun to regissører som er dobbeltvinnere så langt, svenske Thomas Vinterberg og islandske Benedikt Erlingsson.

Rekordmange nominasjoner til Trier

Joachim Trier er ikke ukjent med å bryte barrierer når det kommer til Nordisk råds filmpris. Han har vært nominert for alle sine fem filmer: Reprise, Oslo, 31. august, Louder Than Bombs, Thelma og Verdens verste menneske. Fem er også rekorden for høyest antall nominasjoner til en og samme regissør, en rekord Trier nå deler med islandske Baltasar Kormákur.

Juryen: – Vil bli husket lenge

Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza og Anne Gjelsvik, som sier følgende i sin begrunnelse: 

«Verdens verste menneske er et lekent og melankolsk portrett av den nær 30 år gamle Julie, i form av en romantisk komedie. Gjennom sin lek med sjangerkonvensjoner, klisjeer og filmatiske virkemidler er dette en film som tar kinoopplevelsen på største alvor, med alt det betyr av storslagne scener, musikalske stemninger og lyset av Oslo om sommeren. Filmen fanger tidsånd og stedsspesifikke miljøer, samtidig som den kan oppleves som tidløs og allmenn. Sammen med medforfatter Eskil Vogt, som står bak to av årets beste norske filmer, har regissør Joachim Trier og hans strålende skuespillere (Renate Reinsve, Anders Danielsen Lie og Herbert Nordrum) skapt morsomme, romantiske og rørende øyeblikk som har blitt diskutert flittig, og som vil bli husket lenge.»

Verdens verste menneske er nominert sammen med følgende fremragende filmer fra Norden: 

Danmark: Vanskabte land

Av: Manusforfatter og regissør Hlynur Pálmason og produsentene Eva Jakobsen, Katrin Pors, Mikkel Jersin og Anton Máni Svansson 

Finland: Den blinde mannen som ikke ville se Titanic

Av: Manusforfatter og regissør Teemu Nikki og produsent Jani Pösö Norsk premiere: 8. april 2022 

Island: Lamb

Av: Manusforfatter og regissør Valdimar Jóhansson og produsentene Hrönn Kristinsdóttir og Sara Nassim Norsk premiere: 28. januar 2022 

Sverige: Clara Sola

Av: Manusforfatter Maria Camila Arias, manusforfatter og regissør Nathalie Álvarez Mesén og produsent Nima Yousefi

Prisen offentliggjøres tirsdag 1. november 2022, under Nordisk råds sesjon i Helsinki.

Om Nordisk råds filmpris

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 19. gang. Den prestisjefylte prisen på 300 000 danske kroner gis til en film som utmerker seg med høy kunstnerisk kvalitet og sterk forankring i nordisk kultur. Prisen deles likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, noe som understreker at film som kunstart er et resultat av tett samarbeid mellom disse tre hovedfunksjonene. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.  

I fjor mottok danske Flukt prisen, mens i 2020 var det norske Dag Johan Haugeruds Barn som gikk seirende ut. Tidligere har prisen gått til Dronningen (2019), Kvinne på krigsstien (2018), Little Wing (2017), Joachim Triers Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levande (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002). Den nasjonale juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd (kulturministrene). Juryen velges blant fremstående personligheter

{{loaderText}}