Nominerte til Nordisk råds filmpris

Her er de nominerte til Nordisk råds filmpris 2023

Krigsseileren nominert til Nordisk råds filmpris

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

Norges største kinosuksess i 2022, Krigsseileren, er Norges kandidat til prestisjetunge Nordisk råds filmpris. Den kritikerroste filmen om krigsseileren Alfred Garnes ble også årets store Amanda-vinner med hele fire priser. 

For aller første gang deltar også Grønland i konkurransen og er nominert med spillefilmen The Edge of the Shadows

I dag ble det kjent at Krigsseileren nomineres til Nordisk råds filmpris. Prisen deles likt mellom filmens manusforfatter, regissør og produsent, noe som betyr at de norske nominerte er manusforfatter og regissør Gunnar Vikene og produsent Maria Ekerhovd. 

- Jeg er veldig glad for den store anerkjennelsen det er på bli nominert til Nordens viktigste filmpris. Krigsseileren er laget for å gi nærhet til krigsseilernes innsats og hvilket offer de og deres familier gjorde under andre verdenskrig. Jeg håper at nominasjonen gjør at historien deres når enda bredere ut, sier regissør Gunnar Vikene

Gunnar Vikene nominert for første gang

Gunnar Vikene fikk sitt gjennombrudd med spillefilmen Himmelfall og har regissert en rekke filmer etter dette, men dette er første gang han er nominert til denne gjeve prisen. Erfarne Maria Ekerhovd har produsert og koprodusert mer enn 40 filmer og ble blant annet nominert til Nordisk råds filmpris for Mot Naturen av Ole Giæver i 2014. 

Juryen: - Episk storfilm 

Den norske juryen består av Inger Merete Hobbelstad, Emilio Sanhueza og Anne Gjelsvik som sier følgende i sin begrunnelse:  

«Med Krigsseileren har regissør og manusforfatter Gunnar Vikene skapt en episk storfilm om andre verdenskrig, og en intim og troverdig fortelling om krigers menneskelige omkostninger. Med sine originale estetiske og dramaturgiske valg, er filmen om de som reiste ut og de som måtte vente hjemme, blitt et mangefasettert portrett som overskrider det vi vanligvis ser i krigsfilmsjangeren. Med sitt søkelys på hvordan arbeidsfolk blir fanget av avgjørelser de ikke er herre over, og på hvordan krigstraumer kan bli umulige å bære, har filmen dessuten relevans langt utover sin historiske kontekst. I sentrum av fortellingen står to venner som  på umenneskelige prøvelser og umulige valg, sterkt portrettert av to av Norges fremste skuespillere, Kristoffer Joner og Pål Sverre Hagen. Seeren dras med ut på det storslåtte og livsfarlige havet, inn i det klaustrofobiske maskinrommet, og til livet på land ved hjelp av Sturla Brandth Grøvlens fantastisk nærværende fotoarbeid og en imponerende lyddesign, på måter som både er svært skremmende og dypt berørende.»

Krigsseilerne er nominert sammen med følgende fremragende filmer fra Norden:

DANMARK: Viften (Empire – int. tittel)

Av: Regissør Frederikke Aspöck, manusforfatter Anne Neye og produsentene Meta Louise Foldager Sørensen, Nina Leidersdorff og Pernille Munk Skydsgaard. 

FINLAND: Bubble (Kupla – org. Tittel) 

Av: Manusforfatter Reeta Ruotsalainen, regissør og manusforfatter Aleksi Salmenperä og produsent Minna Haapkylä. 

GRØNLAND: The Edge of the Shadows (Alanngut Killinganni – org. tittel)

Av: Manusforfatter og regissør Malik Kleist og produsent Nina Paninnguaq Skydsbjerg. 

ISLAND: Driving Mum (Á ferð með mömmu – org. tittel) 

Av: Manusforfatter og regissør Hilmar Oddsson og produsent Hlín Jóhannesdóttir. 

SVERIGE: Motståndaren (Opponent – int. tittel) 

Av: Manusforfatter og regissør Milad Alami og produsent Annika Rogell.  

Prisen offentliggjøres tirsdag 31.oktober 2023 på Den Norske Opera & Ballett i forbindelse med Nordisk råds sesjon. 

Om Nordisk råds filmpris 

I år deles Nordisk råds filmpris ut for 20. gang. Den prestisjefylte prisen på 300 000 danske kroner gis til en film som utmerker seg med høy kunstnerisk kvalitet og sterk forankring i nordisk kultur. Prisen deles likt mellom manusforfatter, regissør og produsent, noe som understreker at film som kunstart er et resultat av tett samarbeid mellom disse tre hovedfunksjonene. Målet med prisen er blant annet å styrke det nordiske kulturfellesskapet og utvikle Norden som et kulturelt hjemmemarked.  

I fjor var det islandske Lamb som mottok prisen. Tidligere har prisen gått til Flukt (2021), mens i 2020 var det norske Dag Johan Haugeruds Barn som gikk seirende ut. Andre vinnere har vært Dronningen (2019), Kvinne på krigsstien (2018), Little Wing (2017), Joachim Triers Louder than Bombs (2016), Historien om den sjenerte giganten (2015), Om hester og menn (2014), Jakten (2013), Play (2012), Skyggesiden (2011), Submarino (2010), Antichrist (2009), Du levande (2008), Kunsten å gråte i kor (2007), Zozo (2006), Drapet (2005) og Mannen uten minne (2002). 

Den nasjonale juryen består av tre medlemmer som utnevnes av Nordisk ministerråd (kulturministrene). Juryen velges blant fremstående personligheter som i sitt arbeid forholder seg analytisk og kritisk til film. Den nasjonale juryen utnevnes for en treårsperiode. Lederne for hver av de nasjonale juryene danner den nordiske juryen. 

Nordisk råd deler ut følgende priser: Nordisk råds litteraturpris, Nordisk råds filmpris, Nordisk råds musikkpris, Nordisk råds natur- og miljøpris og Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris.  

 https://www.facebook.com/nordiskfilmogtvfond 

Alle de nominerte filmene vises på Den norske filmfestivalen. Les mer om filmene og se visningstider her

{{loaderText}}