Sindre Leganger vant Hestenesprisen 2022

Den prestisjefylte og tradisjonstunge Arne Hestenes’ journalistpris ble i kveld delt ut under en pressemiddag på Rådhuset i Haugesund, i anledning Den 50. norske filmfestivalen.

Arne Hestenes’ journalistpris tildelt Sindre Leganger under Den norske filmfestivalen

Den prestisjefylte og tradisjonstunge Arne Hestenes’ journalistpris ble i kveld delt ut under en pressemiddag på Rådhuset i Haugesund, i anledning Den 50. norske filmfestivalen.

Bilde 07.11.2020, 14 54 18 (1).jpg

Prisen gikk til journalist Sindre Leganger. Han er utdannet ved Universitetet i Oslo, NTNU og Universitetet i Bologna. Leganger er oppvokst i Hobøl i Østfold, og bosatt i Oslo.

– Årets Hestenes-vinner er allerede irriterende prisbelønt. Av den enkle grunn at hanskjønte noe veldig viktig før alle oss andre. Nemlig at podkast er the shit, sier juryens Sigrid Hvidsten om Leganger. Les juryens fulle begrunnelse under.

Podkastens Max Martin

Juryen hedrer Legangers evne til å gå inn i de største, mest dramatiske norske historiene i moderne tid, og å gjøre dem umulige å legge fra seg. De går så langt at de kaller ham “podkastens Max Martin”

Årets jury for Hestenesprisen har bestått av Den norske filmfestivalens direktør o gprogramsjef Tonje Hardersen, leder i filmkritikerlaget Mode Steinkjer, institutt for journalistikks Trygve Aas Olsen og Dagbladets Sigrid Hvidsten.

Prisen består av et diplom og et pengebeløp på 25 000 kr.

Om Hestenesprisen

Arne Hestenes’ journalistpris for film, portrett og annen kulturjournalistikk blir som oftestbare kalt Hestenesprisen. Den ble opprettet av Dagbladet-journalisten Arne Hestenes isamarbeid med Den norske filmfestivalen og Institutt for Journalistikk – og hedrerfremragende kulturjournalistikk. Prisen ble delt ut første gang i 1993. Tidligere prisvinnerenkluderer blant andre Hans Olav Brenner, Ingvild Tennfjord, Vetle Lid Larsen og Linn Ullmann.

I år deles prisen ut gjennom et samarbeid mellom Den norske filmfestivalen, Dagbladet, Institutt for Journalistikk og Norsk Filmkritikerlag.

Prisen ble delt ut av kulturredaktør i Dagbladet, Sigrid Hvidsten, i Haugesund mandag 22. august.

Her er juryens fulle begrunnelse:

Årets Hestenes-vinner er allerede irriterende prisbelønt. Av den enkle grunn at han skjønte noe veldig viktig før alle oss andre.

Nemlig at podkast er the shit.

Arne Hestenes’ journalistpris deles ut for å oppmuntre og løfte opp talenter innen kultur- og featurejournalistikk. Hestenes var opptatt av hvordan man forteller en god historie. Og i dagi 2022, er det oftere og oftere slik at det er i podkastformatet vi får presentert den storslagne featurejournalistikken. Det er i podkastene det pustes liv i de viktige detaljene.

Det er i podkastene pausene brukes som språklig virkemiddel. Det er i podkastenedramaturgi og rytme driver fortellingen framover, slik at de blir helt umulige å legge fra seg. Helt umulige å slå av. Helt umulige å gå glipp av.

Sindre Leganger har blitt omtalt som "podkastens Max Martin". Han er journalist, regissør,lyddesigner. I 2018 var han med på å grunnlegge produksjonsselskapet Svarttrost, og hanhar hatt en finger med i spillet på forbløffende mange av Norges største og mest prisbeløntepodkaster de siste årene, som "Quislings koffer" (NRK), "Dukkemannen" (VG) og "Nokas-millionene" (Fabel). Han er en gudbenådet historieforteller, som ved hjelp av lukt, smak og ikke minst lyd transporterer lytteren direkte inn i begivenhetenes sentrum. For der Arne Arne Hestenes var opptatt av språklige virkemidler, er årets Hestenes-vinner i tillegg en mester isoniske virkemidler. Hos ham får vi lyden av knatrende maskingevær, flappende helikoptre,bjeffende hunder. Vi får resultatet av hundrevis av intervjuer. Stillhet. Nøling. Nervøse fnis. Og den skjelvende stemmen som forteller oss om hvorfor akkurat de, var akkurat der, den dagen da alt gikk så innmari galt.

Årets Hestenes-vinner er ikke redd for å gå inn i noen av de største, mest dramatiske og allermest hjerteskjærende historiene fra det moderne Norge - og han gjør det på en måte som gjør det umulig å legge dem fra seg.

Han er en åpenbar vinner av Arne Hestenes' journalistpris.

{{loaderText}}