Strømmeguide: Amandafilmene 2024

Her ser du de Amandanominerte filmene  

A Happy Day

A Happy Day

Amandanominasjonene for i år er klare, og har du ikke fått sett alle de nominerte filmene er dette en gylden anledning. Vi har nemlig samlet alle stedene du kan strømme filmene. 

SEX 

To feiere overrasker hverandre under lunsjen. Den ene forteller at han nylig har hatt sex med en annen mann, men stiller seg helt uforstående til at kona mener han har vært utro. Den andre bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne. Kan livene deres fortsette som før? 

Dag Johan Haugeruds første film i trilogien Sex, Drømmer, Kjærlighet er filmen som i år er nominert til flest Amandapriser. Den går fortsatt på kino, finn en oppsetning nær deg på Filmweb. Du kan også se den på Edda kino lørdag 17. august under Den norske filmfestivalen.  

Konvoi 

Konvoi er inspirert av virkelige hendelser og handler om et av de største dramaene som utspant seg på havet under andre verdenskrig. 

Henrik Martin Dahlsbakkens krigsfilm Konvoi er blant årets mest sette filmer, og kan nå strømmes på SF anytime, Telia Play, TV2 Play, Viaplay og YouTube. Du kan også se den på Edda kino lørdag 17. august under Den norske filmfestivalen. 

Håndtering av udøde 

På en varm sommerdag i Oslo våkner de døde. Tre familier befinner seg i et uforståelig kaos da deres kjære kommer tilbake til livet. Men hvem er de, og hva er det de vil? 

Thea Hvistendahls debutfilm høstet hele seks Amandanominasjoner, og kan nå strømmes på SF Anytime, Telia Play, TV2 Play, Vega hjemmekino og Viaplay. Du kan også se den på Edda kino lørdag 17. august under Den norske filmfestivalen. 

A Happy Day 

På et asylmottak omringet av vakker, men nådeløs natur i Nord-Norge venter tenåringene Hamid, Aras og Ismail på å bli sendt ut av landet idet de fyller 18 år. Det eneste som bryter monotonien er jevnlige, håpløse rømningsforsøk.  

Men når det en dag oppstår søt musikk mellom Hamid og den rebelske nykommeren Aida, blir hverdagen på mottaket snudd på hodet og både rømningsplanene og gruppedynamikken truer med å rakne. 

Denne melankolske komedien fra regissør Hisham Zaman fikk fem Amandanominasjoner i år, og kan sees på SF Anytime, Telia Play, TV2 Play, Vega hjemmekino, Viaplay og YouTube. Du kan også se den på Edda kino lørdag 17. august under Den norske filmfestivalen. 

Ibelin 

Gameren Mats Steen døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats over hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats’ avatar, Ibelin, i spillverdenen, på banebrytende vis.  

I Ibelin er virkelige hendelser og dialog rekonstruert, hentet fra tusenvis av sider med rollespill-logger i World of Warcraft. I tillegg får vi se unike arkivopptak fra oppveksten og intervjuer med flere av vennene Mats fikk gjennom spillet. 

Benjamin Rees dokumentar om Mats Steen hadde sin verdenspremiere på Sundance og har siden vunnet hjertet til mennesker verden over. Ibelin er kjøpt opp av Netflix.  

Hør her’a!  

Endelig sommerferie! Det eneste tenåringen Mahmoud ønsker seg er en avslappende sommer uten mas. Men så kommer onkel Ji på besøk fra Pakistan. Og hvem tror du får ansvaret for å være hans Oslo-guide? Jo, Mahmoud selvfølgelig. Og ikke nok med det, lillebror Ali har en hemmelighet som snur hele tilværelsen på hodet. Sommerferieplanene går med andre ord ikke på skinner 

Oppvekstkommedien Hør her’a! er brakt til liv av regissør Kaveh Tehrani, og kan strømmes på Telia Play og Viaplay.  

Eallogierdu – Tundraens voktere 

Etter å ha bodd mange år i Oslo flytter Lena tilbake til Sápmi i den nordligste delen av Norge sammen med den lille sønnen sin, for å forske på kjønnsroller i et kunstprosjekt. Mens hun jobber i det snødekte viddelandskapet forelsker hun seg i reindriftsutøveren Mahtte. Garen, moren til Mahtte som er familiens overhode, motsetter seg forholdet og skaper problemer for paret. Samtidig blir Lena hjemsøkt av valg hun tok flere år tilbake, og hun må finne ut om hennes og Mahttes liv noen gang kan forenes. 

Sara Margrethe Oskals regidebut er ikke på noen strømmeplattformer enda.  

Bukkene Bruse på badeland 

Du har sikkert hørt eventyret om de tre Bukkene Bruse som skulle til seters for å gjøre seg fete? I denne helsprø versjonen av eventyret gidder ikke de tre Bukkene å dra til setra nok en gang. Det blir alt for mye styr med trollet. I år skal de på Badeland! 

Samtidig legger det skrubbsultne Trollet en plan, sammen med sine utspekulerte kråkevenner vil han forsøke å overraske Bukkene med alskens skitne triks. 

Vil de tre Bukkene til å klare å komme seg til badeland uten å bli spist? 

Adaptasjonen av Bjørn F. Rørvik og Gry Moursunds elleville barnebok er blant de mest sette filmene det siste året. Filmen, ført i pennen av Karsten Fullu og regissert av Will Ashurst er tilgjengelig på SF Anytime, Telia Play, TV2 Play, Viaplay og YouTube. Filmen er også å se på sommerkino over hele landet.  

Praying for Armageddon 

Praying for Armageddon er en doku-thriller som viser hva som skjer når evangelikalske kristne setter seg som mål å fremskynde den bibelske Armageddon-profetien. Filmen avdekker de farlige konsekvensene av alliansen mellom religiøse fundamentalister og amerikansk politikk, og den ødeleggende innflytelsen dette har på amerikansk utenrikspolitikk. Filmen begir seg inn i en omfattende bevegelse som til syvende og sist har som mål å ødelegge vår sivilisasjon. 

Tonje Hessen Scheis dokumentar om religiøs ekstremisme i USA vakte mye oppsikt, og fikk en spesialepisode av Trygdekontoret. Du kan se den HER

Ukjent landskap 

På en liten gård omgitt av granskog bor en familie som har tatt et utradisjonelt valg – Maria og Nik og deres fire barn dyrker sin egen mat, har hjemmeundervisning og samsover. De lever ut drømmen om et fritt og uavhengig liv nær hverandre og naturen. Men så rammer tragedien dem, og verden de kjenner snus på hodet. Motvillig må familien endre sin livsstil og innrette seg det moderne samfunnet igjen. 

Aldri før har en norsk dokumentarfilm vunnet den gjeveste prisen på Sundance. Ukjent Landskap konkurrerte mot 17 000 og vant storjuryens pris for beste utenlandske dokumentar. 

Silje Evensmo Jacobsens dokumentar er ikke på noen strømmeplattformer enda.  

Sulis 1907 

Året er 1907. Gruvebyen Sulis i Nordland var Nordens svar på Det ville vesten, og kobbergruvene i den arktiske fjellheimen var blant de største og mest nådeløse. Atten år gamle Konrad er desperat etter arbeid og får jobb i den livsfarlige gruven Hanken. Det er brutale kår for arbeiderne, og forholdene blir ikke bedre når den kyniske Olof Wenström kommer til makten i gruveselskapet. Det blusser opp til opprør og den sosialistiske aktivisten Helene Ugland maner til kamp. Kapitalisten Wenström har imidlertid andre planer.  

Sulis 1907 er inspirert av virkelige hendelser, og skildrer opptrappingen til opprøret som endret Norge.  

Denne portretteringen av Sulis-opprøret stødig regissert av Nils Gaup er en av de mest sette filmene det siste året. Du kan nå strømme den på Netflix, SF Anytime, Telia Play, TV2 Play, Viaplay og YouTube.  

Victoria må dø 

Moren til Hedvig og Henrik er død og nå har faren deres fått seg en ny kjæreste – Victoria. Victoria tar alt for mye plass, hun innfører stadig nye regler og legger fullstendig beslag på faren. Det beste ville være om hun bare forsvant.  

Inspirert av tegneseriebladet Hitmen bestemmer Hedvig og Henrik seg for å finne en leiemorder og valget faller på Carl (egentlig mest fordi de synes han ser ser ut som en leiemorder). Og siden Carl er i en litt vanskelig økonomisk situasjon virker det som om de får ham på gli. Vil planen lykkes? Og er Carl egentlig skikket til jobben? 

Gunnbjörg Gunnarsdóttirs fyrverkeri Victoria må dø er også blant sommerkinovisningene på mange norske kinoer. Om din lokale kino viser den kan du se på Filmweb. Dersom den ikke vises nær deg kan du strømme den på Google Play, SF Anytime, Telia Play, TV2 Play og Viaplay. 

Min fantastiske fremmede 

18-åringen Ebba drømmer om status og suksess, mens hun lever et ensomt liv som vaskehjelp i Oslo. En natt finner hun en vakker mann i havna som har slått hodet og er bevisstløs. Når Ebba oppdager at mannen har hukommelsestap, lyver hun til han og forteller at de er kjærester. Mens hun bygger opp et liv for han med sine løgner, avdekker hun mer om bakgrunnen hans, noe som snur alt på hodet. 

Johanna Pyykkös drama er ikke på noen strømmeplattformer enda. 

VOICE  

Hvem kan fortelle din historie? Filmskaperen Rhea oppsøker VOICE, et filmverksted for ungdom i Groruddalen i Oslo, for å lage TV-dokumentar om dem. Ganske snart møter hun motstand og krav om medvirkning. Hvilken rett har hun som utenforstående til å fortelle deres historie? Ungdommene og deres voksne ledere Dawit, Sara og Juan krever mer og mer innflytelse over filmen, og Rhea må strekke seg langt for å lage en «demokratisk» filmproduksjon.  

VOICE er en skarp, satirisk og tankevekkende film om makt og motsetninger i moderne mediekultur.   

Kunstner Ane Hjort Guttus VOICE er ikke på noen strømmeplattformer enda. 


There’s Something in the Barn 

Etter å ha arvet en gård i Gudbrandsdalen flytter en amerikansk familie til Norge for å komme nærmere røttene. En livslang drøm går i oppfyllelse. Men mystiske ting begynner snart å skje, de er nemlig ikke de eneste som bor på gården. I mørket skjuler det seg en skapning man tidligere trodde kun tilhørte norsk folketro – selveste fjøsnissen. 

Om ikke håndtert riktig, vil den lille nissen gjøre drømmen deres om til et grusomt mareritt. Reglene er tilsynelatende enkle: Ingen sterke lys, ingen høye lyder, og det aller viktigste - ikke glem å gi ham grøt på julaften! 

Magnus Martens horrorkomedie kan strømmes på SF Anytime, Telia Play, TV2 Play, Viaplay og YouTube

Den første jula i Skomakergata

Det er første jul etter krigen, og Stine (9) kommer alene med toget til Skomakergata. Her søker hun ly hos Skomaker Andersen, som viser seg å være en gretten surpomp som trives best alene. Møtet mellom de to skal forandre livene deres for alltid. Den Første Julen i Skomakergataforteller historien om hvordan en liten jente på rømmen, får Jens Petrus Andersen til å innse at livet er best når man kan dele det med de man er glad i.

Mikael Hovlands julefilm er ikke på noen strømmeplattformer enda.

Lars er LOL

Når Amanda kommer tilbake til skolen etter sommeren, får hun en oppgave hun anser som en sosial katastrofe: Hun blir fadder for den nye gutten i klassen, Lars, som har Downs syndrom. Amanda er stormforelsket i klassekameraten Adam, livredd for å skille seg ut, og sikker på at Lars kommer til å dumme henne ut. Til hennes overraskelse blir hun og Lars gode venner. Men på skolen prøver Amanda å holde vennskapet hemmelig, og i jakten på å passe inn ender Amanda med å svikte både Lars og seg selv.

Lars er LOL er basert på Iben Akerlies bestselgende roman med samme navn fra 2016 og er blant de mest sette filmene på kino det siste året.

Filmen, regissert av Eirik Sæter Stordahl kan strømmes på SF Anytime, Telia Play, TV2 Play, Viaplay og YouTube

{{loaderText}}